O le European Food Safety Authority (EFSA) talu ai nei na tuʻuina atu ai se lipoti o loʻo faʻamatalaina ai le tulaga o le avian influenza mai Mati ia Iuni 2022. Highly pathogenic avian influenza (HPAI) i le 2021 ma le 2022 o le faʻamaʻi sili ona tele e oʻo mai i le taimi nei o loʻo matauina i Europa, ma le aofaʻi e 2,398 moa. faʻamaʻi i 36 atunuu Europa, 46 miliona manulele na faʻaumatia i totonu o faʻalapotopotoga ua aʻafia, 168 na maua i manu felelei, 2733 mataupu o faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi na maua i manu felelei.

11

Ua sili ona afaina Farani i le avian influenza.

I le va o le 16 Mati ma le 10 Iuni 2022, 28 EU/EEA atunuu ma Peretania na lipotia 1,182 HPAI faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga e aʻafia ai moa (750), manufeʻai (410) ma manulele faʻapologaina (22).I le vaitaimi o lipoti, e 86% o fa'ama'i moa na mafua mai i fa'ato'aga i fa'ato'aga fa'ama'i HPAI.O Farani e tusa ma le 68 pasene o le aofaʻi o moa, Hanikeri mo le 24 pasene ma isi atunuʻu uma na aʻafia mo le itiiti ifo i le 2 pasene.

E iai le lamatiaga o le fa'ama'i pipisi i manu fe'ai.

O le numera aupito maualuga o lipoti na vaaia i manu felelei sa i Siamani (158), sosoo ai ma Netherlands (98) ma Peretania (48).O le matauina o le tumau pea o le siama o le avian influenza (H5) sili ona pathogenic i manu felelei talu mai le 2020-2021 galu faʻamaʻi ua taʻu mai ai e ono afaina i le faitau aofaʻi o manu felelei a Europa, o lona uiga o le HPAI A (H5) e lamatia ai le soifua maloloina i moa, tagata ma meaola. i Europa tumau i le tausaga atoa, O le tulaga lamatia e sili ona maualuga i le autumn ma le taumalulu.O le tali atu i lenei tulaga fou o le epidemiological e aofia ai le faʻamalamalamaga ma le faʻatinoina vave o taʻiala talafeagai ma le gafataulimaina o HPAI, e pei o le biosecurity talafeagai ma le mataʻituina o fuafuaga mo le vave iloa i faiga eseese o le gaosiga o moa.E tatau fo'i ona silasila toto'a i ni ta'iala e fa'aitiitia ai le tele o moa i nofoaga e lamatia ai.

mataupu faava-o-malo

O fa'ai'uga o su'esu'ega fa'aletagata ua fa'ailoa mai ai o le virusi o lo'o fa'asalalauina i Europa e a'afia i le 2.3.4.4B clade.Ole siama ole avian influenza A (H5) e sili ona fa'ama'i ua fa'ailoaina fo'i i ituaiga mamame vao i Kanata, le Iunaite Setete, ma Iapani ma ua fa'aalia ai fa'ailoga fa'atutu e fa'atusaina i mameme.Talu mai le lipoti mulimuli na faʻasalalau, e fa A(H5N6), lua A(H9N2) ma lua A(H3N8) faʻamaʻi tagata na lipotia i Saina, ma e tasi le A(H5N1) na lipotia i le Iunaite Setete.O le a'afiaga o fa'ama'i na fa'atatauina e maualalo i le faitau aofa'i lautele o le EU/EEA ma maualalo i le feololo i feso'ota'iga i galuega.

Fa'aaliga: O le puletaofia o lenei tusiga e a le tusitala muamua, ma so'o se fa'asalalauga ma fa'amoemoega faapisinisi e fa'asa.Afai e maua se soliga, matou te tapeina i le taimi ma fesoasoani i le au puletaofia i le puipuia o latou aia tatau ma mea e fiafia i ai.


Taimi meli: Aukuso-31-2022